Mijn wijk aardgasvrij
Elke wijk krijgt een wijkwarmteplan. De gemeente maakt dit samen met huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties, netbeheerder Liander en energiebedrijven. Dat duurt ongeveer 1,5 jaar. In dat plan staat welke nieuwe energiebronnen mogelijk zijn in uw wijk, buurt, straat of woning.
Wanneer is mijn wijk aan de beurt?
- De nieuwbouw in het Waalfront en Nijmegen-Noord is al aangesloten op een andere warmtebron dan aardgas.
- In de wijken hieronder is een wijkwarmteplan gemaakt.
- Bij het centraal station is al een gebied aangewezen waar nieuwbouw en grootschalige renovatie duurzame warmtevoorziening moeten krijgen. Lees het warmteplan Stationsgebied.
- Heel Nijmegen is volgens de planning uiterlijk in 2045 aardgasvrij.
- Lees wat de stappen op langere termijn zijn om uw huis aardgasvrij te maken.
- Lees wat u nu al thuis kunt doen om energie te besparen.
Op de hoogte blijven en meepraten
De overstap naar aardgasvrij wonen is niet voor iedereen makkelijk. Ook zijn nog niet alle oplossingen bekend. De gemeente houdt u via wijkkranten en deze website op de hoogte van wat er gaat gebeuren in uw wijk. Voor elke wijk maakt de gemeente de komende jaren een wijkwarmteplan, samen met huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties, netbeheerder Liander en energiebedrijven. In dat plan staat welke (betaalbare) energiebronnen mogelijk zijn in uw wijk, buurt, straat of woning. Dit proces duurt ongeveer 1,5 tot 2 jaar. Het is belangrijk dat u meepraat, want dat plan geldt in de toekomst voor iedereen in de wijk.
Op dit moment mag de overheid het gas van bestaande woningen nog niet verplicht afsluiten. Meepraten en uw huis voorbereiden op aardgasvrij wonen, is nu nog vrijwillig.