Mijn huis aardgasvrij

De overstap naar aardgasvrij wonen is niet voor iedereen makkelijk. Ook zijn nog niet alle oplossingen bekend. Uitleg en een stappenplan naar een aardgasvrije woning vindt u op de website van Milieu Centraal. Wat u nu al kunt doen: blijf op de hoogte van wat er gaat gebeuren in uw wijk en begin alvast met het isoleren van uw huis of pand.

Stappenplan

Stappenplan Het inloggen is geannuleerd.

Heel Nederland gaat in de toekomst stoppen met het gebruik van aardgas

Dit betekent:

  • dat u dan niet meer kookt op aardgas, maar bijvoorbeeld op een elektrische inductiekookplaat. U kunt uw gasoven, gasfornuis of –kookplaat en sommige pannen dus niet meer gebruiken  
  • dat u uw cv-ketel op gas niet meer kunt gebruiken. Uw huis of pand wordt op een andere manier verwarmd, net als het warme water voor de douche en kraan 
  • dat u uw huis of pand (meestal) eerst beter moet  isoleren, voordat u kunt overstappen op een andere energiebron. Daar kunt u nu al mee beginnen. Kleine aanpassingen zorgen al  voor minder tocht, meer warmte en een lagere gasrekening. Lees hoe u energie kunt besparen
  • dat er aanpassingen nodig zijn om uw huis anders te kunnen verwarmen. Denk aan isolatie, ventilatie en apparatuur voor koken en verwarmen (zoals een inductiekookplaat, andere radiatoren, vloer- of wandverwarming, warmtepomp of infraroodpanelen). Wat er nodig is, hangt af van welke andere energiebron u gebruikt. Eigenaren van woningen en panden moeten dit zelf regelen en betalen. Op dit moment zijn er nog weinig subsidies of leningen   
  • dat het verstandig is om u bij (ver)bouwplannen te laten adviseren over isolatie en oplossingen zonder aardgas. Zo bent u voorbereid op de toekomst en maakt u geen dubbele kosten. 

De overstap naar aardgasvrij wonen is niet voor iedereen makkelijk. Ook zijn nog niet alle oplossingen bekend. De gemeente houdt  u via wijkkranten en deze website op de hoogte van wat er gaat gebeuren in uw wijk.  Voor elke wijk maakt de gemeente de komende jaren een wijkwarmteplan, samen met huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties, netbeheerder Liander en energiebedrijven. In dat plan staat welke (betaalbare) energiebronnen mogelijk zijn in uw wijk, buurt, straat of woning. 
Dit proces duurt ongeveer 1,5 tot 2 jaar.  Het is belangrijk dat u meepraat, want dat plan geldt in de toekomst voor iedereen in de wijk. Op dit moment mag de overheid het gas van bestaande woningen nog niet verplicht afsluiten. Meepraten en uw huis voorbereiden op aardgasvrij wonen, is op dit moment nog vrijwillig.
 

Wilt u zelf al aan de slag met een aardgasvrije straat of buurt? Of wilt u samen beginnen met isoleren, om voordeliger uit te zijn? Ga in gesprek met uw buren en buurtgenoten. Kom meer te weten over wat mogelijk is.  Bent u een groep buurtbewoners die samen aan de slag wil? Mail uw plannen aan de gemeente: aardgasvrij@nijmegen.nl. Wij denken graag verder met u mee.

  • Als er voor u iets gaat veranderen, hoort u dit van uw verhuurder  
  • Wilt u meer isolatie of nu al aardgasvrij wonen? Als huurder kunt u een voorstel voor verbetering van uw woning doen aan uw verhuurder; bijvoorbeeld voor energiebesparende maatregelen. 

Nijmeegse woningcorporaties bereiden zich voor op duurzame en aardgasvrije woningen. In sommige wijken zijn zij al gestart met het isoleren van woningen. Ook zijn er al aardgasvrije woningen.