Isoleren

Het is altijd goed om uw woning of pand te isoleren. Zelfs eenvoudige maatregelen zorgen ervoor dat u minder tocht voelt. En dat uw huis in de winter langer warm blijft en koeler in de zomer. Zo bespaart u op uw energierekening. Goede isolatie verhoogt ook de waarde van uw huis. En als u in de toekomst overgaat op een andere energiebron dan aardgas, is goede isolatie echt nodig. Kijk op de www.milieucentraal.nl voor uitleg en tips over goede isolatie.

Isolatietips

Isolatietips Het inloggen is geannuleerd.

U kunt eenvoudig zelf aan de slag met materiaal van de bouwmarkt (ook in een huurhuis): 

  • Maak kieren rond ramen en deuren dicht met tochtstrips 
  • Plak radiatorfolie achter uw verwarming 
  • Plak isolerende glasfolie op uw enkel- of dubbelglasramen. En koop isolerende gordijnen 
  • Plaats een tochtborstel in de brievenbus  
  • Pak vrij liggende verwarmingsbuizen (cv-leidingen) in onverwarmde kamers in met buisisolatie. Buizen voor (warm) drinkwater moet u juist niet isoleren (om de legionellabacterie te voorkomen)   
  • Gaat u verbouwen of iets opknappen in huis? Bekijk de mogelijkheden van betere isolatie. Om energie te besparen, kunt u het beste kiezen voor een hoge isolatiewaarde. Woont u in een huurhuis, overleg dan eerst met uw verhuurder.

Op de website verbeterjehuis.nl kunt u zien hoe uw huis nu is geïsoleerd. En wat u kunt doen om dit te verbeteren. Ook ziet u hoeveel energie u dan bespaart. U kunt de isolatiewaarde van uw huis ook zien aan het energielabel. Dit label heeft u nodig als u een woning verkoopt of verhuurt. Voor deskundig advies kunt u contact opnemen met een energieadviesbureau. Ons loket Duurzaam Wonen Plus kan u op weg helpen. Maak vrijblijvend een afspraak.

Goede isolatie bestaat uit dak-, vloer-, gevel- en (spouw)muurisolatie en goed geïsoleerde ramen. Wat is er al gedaan is aan isolatie bij de bouw van uw woning? Dat hangt af van de bouwperiode van uw huis. Huizen van vóór 1974 zijn meestal niet geïsoleerd. Huizen tot 1992 hebben een beetje isolatie. In ieder geval vaak wel in de daken en spouwmuren. Na 1992 werden daken, gevels en vloeren goed geïsoleerd. Huizen na 2000 hebben (zeer) goede isolatie. Maar ook oudere woningen zijn misschien al verbeterd door vorige eigenaren. 
 

Voor monumenten en stadsbeeldobjecten gelden voorwaarden. U kunt niet meteen aan de slag met isoleren of verduurzamen van uw pand. Maar er zijn zeker mogelijkheden. Leg uw plannen daarom eerst voor aan de adviseur Monumentenzorg van de gemeente. Stuur een mail naar: monumenten@nijmegen.nl.

Bekijk de website monumenten.nl voor informatie over verduurzaming van monumenten.