Mijn wijk aardgasvrij

Elke wijk krijgt een wijkwarmteplan. De gemeente maakt dit samen met huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties, netbeheerder Liander en energiebedrijven. Dat duurt ongeveer 1,5 jaar. In dat plan staat welke nieuwe energiebronnen mogelijk zijn in uw wijk, buurt, straat of woning. 

De gemeente heeft voor alle wijken een eerste inschatting laten maken welke warmtebronnen er mogelijk in de plaats van aardgas kunnen komen. Daar leest u ook hoe ver Nijmegen is met het warmtenet en onderzoek naar andere warmtebronnen.

Wanneer is mijn wijk aan de beurt?

  • De nieuwbouw in het Waalfront en Nijmegen-Noord is al aangesloten op een andere warmtebron dan aardgas. 
  • In de wijken hieronder is een wijkwarmteplan gemaakt of er wordt aan gewerkt. Daarna volgen volgens de Warmtevisie Hatert en het stationsgebied/centrum. Uit de wijkwarmteplannen moet blijken of het haalbaar is dat deze wijken (volgens Warmtevisie) al in 2035 aardgasvrij kunnen zijn.
  • Bij het centraal station is al een gebied aangewezen waar nieuwbouw en grootschalige renovatie duurzame warmtevoorziening moeten krijgen. Lees het warmteplan Stationsgebied.
  • Heel Nijmegen is volgens de planning uiterlijk in 2045 aardgasvrij. 
  • De gemeente laat bewoners van andere wijken tijdig weten wanneer hun wijk gaat starten met een wijkwarmteplan. Wij informeren u via de wijkkrant, huis-aan-huisbrieven en op deze pagina.
  • Lees wat de stappen op langere termijn zijn om uw huis aardgasvrij te maken.
  • Lees wat u nu al thuis kunt doen om energie te besparen.

Op de hoogte blijven en meepraten

De overstap naar aardgasvrij wonen is niet voor iedereen makkelijk. Ook zijn nog niet alle oplossingen bekend. De gemeente houdt u via wijkkranten en deze website op de hoogte van wat er gaat gebeuren in uw wijk. Voor elke wijk maakt de gemeente de komende jaren een wijkwarmteplan, samen met huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties, netbeheerder Liander en energiebedrijven. In dat plan staat welke (betaalbare) energiebronnen mogelijk zijn in uw wijk, buurt, straat of woning. Dit proces duurt ongeveer 1,5 tot 2 jaar.  Het is belangrijk dat u meepraat, want dat plan geldt in de toekomst voor iedereen in de wijk.

Op dit moment mag de overheid het gas van bestaande woningen nog niet verplicht afsluiten. Meepraten en uw huis voorbereiden op aardgasvrij wonen, is nu nog vrijwillig.