Mijn monument aardgasvrij

Monumenten zijn goed te verduurzamen. Het werkt alleen anders dan bij nieuwbouw. Bij monumenten gaat het om maatwerk, zodat de monumentale waarden en kwaliteiten van het pand behouden blijven. U kunt dus niet meteen aan de slag met isoleren of verduurzamen van uw pand. Maar er zijn zeker mogelijkheden. Leg uw plannen voor verduurzaming voor aan erfgoedadviseur Kor Hania. Hij kan persoonlijk advies bij uw huis of pand geven. 

  • Leg uw plannen voor verduurzaming voor aan de erfgoedadviseur van de gemeente. Hij kan u advies geven, of checken of aan deze voorwaarden voor monumentale panden of stadsbeeldobjecten wordt voldaan. Stuur hiervoor een mail naar erfgoed@nijmegen.nl.
  • Lees meer op de website Energieloket Nijmegen

  • Heeft u vragen over het duurzamer maken van uw monument? Of wilt u weten welke mogelijkheden er zijn? U bent van harte welkom voor een gesprek met de adviseur duurzame monumenten. Plan uw afspraak in.


     

Duurzaam monument?

Er kan meer dan u denkt!

Kor Hania, erfgoedadviseur bij de gemeente Nijmegen, vertelt wat hij zoal tegenkomt in zijn werk. Wat is er bijvoorbeeld allemaal mogelijk op het gebied van verduurzaming van erfgoed?

In Nijmegen-Oost heb ik een kijkje genomen bij vijf bewoonsters die samen een woongroep vormen. Ze wonen in een prachtig herenhuis met witte banden, een fraai balkon op zware consoles en een mooie dakkapel. Aan verduurzaming is nog nauwelijks iets gedaan. Het pand is namelijk niet ge├»soleerd en de CV installatie is verouderd. De bewoners willen de woning graag gasloos en energieneutraal maken. Ik heb hiervoor advies gegeven om een plan te maken voor de korte en voor de lange termijn.

  • Op korte termijn kunnen de bewoonsters het beste het dak aanpakken: De verouderde dakbedekking van het platte dak vervangen en nieuwe isolatie aanbrengen. Ook zouden ze vervolgens 20 zonnepanelen kunnen leggen met vergunning. Met de zonnepanelen wordt namelijk veel goedkope stroom opgewekt, zodat de gasrekening omlaag kan. Via een app krijgen de bewoners inzicht in hoe voordelig het gebruik van zonne-energie is. Dit stimuleert om ook het koken, waterverbruik en CV elektrisch te maken.

  • Op lange termijn zouden de gevels en kozijnen aangepakt kunnen worden. Dit kan gedaan worden door dun isolatieglas met kierdichting van ramen en kozijnen. Ook adviseer ik om de achtergevel te isoleren aan de buitenzijde. Dit is bouwfysisch veel beter dan isoleren van binnenuit.

Dit is natuurlijk geen goedkoop traject. Maar het is wel een verstandige investering. Die zichzelf ook terugbetaalt. Tijdens dit hele traject blijf ik graag betrokken als erfgoedadviseur.  Op naar een energieneutrale en duurzame toekomst voor dit mooie pand!