Duurzame warmte met een Buurt Energie Systeem in de Bomenbuurt-Oost
De afgelopen jaren werkten bewoners van de Bomenbuurt-Oost, burgerinitiatief Duurzaam Hengstdal, initiatiefgroep Pegasus, de gemeente Nijmegen, Alliander en woningcorporatie Woonwaarts aan een onderzoek naar een kleinschalig warmtenet met een grote buurtwarmtepomp. Dit systeem heet een Buurt Energie Systeem (BES).
De bedoeling was dat dit systeem van de bewoners zelf zou gaan worden, via een buurtcoöperatie. De buurt zou met een buurtenergiesysteem BES veel minder aardgas verbruiken voor de verwarming van hun huizen en warm water voor het douchen.
Conclusies evaluatie BES
Anderhalf jaar geleden kregen de plannen om verder te gaan met het Buurt Energie Systeem (BES) niet genoeg steun. Het project kwam toen stil te liggen. Omdat alle betrokken partijen graag wilden weten hoe dat kwam, is het project het afgelopen najaar geëvalueerd. De resultaten van de evaluatie zijn nu bekend en hier te downloaden:
Achtergrondinformatie BES
- Kijk op de site van het BES buurthuis voor meer informatie
- Lees de meestgestelde vragen en antwoorden over het Buurt Energie Systeem Bomenbuurt-Oost
Peiling bewoners Bomenbuurt-Oost (Hengstdal)
In de Bomenbuurt-Oost in de wijk Hengstdal onderzochten we in mei en juni 2021 hoe wijkbewoners over het onderzoek naar het Buurt Energie Systeem denken, wat ze verwachten in de toekomst. Ook vroegen we naar ervaringen met verwarmen en koken. Er reageerden 108 bewoners op een uitnodiging per brief om een vragenlijst in te vullen (online of schriftelijk). Een samenvatting vindt u in de infographic hieronder. Of bekijk het onderzoeksrapport Peiling Bomenbuurt (pdf, 655 KB)

Een Buurt Energie Systeem is een kleinschalig gezamenlijk warmtesysteem waarmee ongeveer 500 huizen verwarmd kunnen worden. Het bestaat uit een warmte-opweksysteem op een plek in de buurt.
Bekijk het filmpje over het buurt energiesysteem via deze link. Of kijk voor meer informatie op www.buurtenergiesysteem.nl
In 2020 is er een subsidie toegekend van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om de uitvoering van de BES-plannen te ondersteunen. Bewoners en duurzaam burgerinitiatief Duurzaam Hengstdal onderzochten van 2020, 2021 en 2022 samen met professionals (netwerkbeheerder Alliander, gemeente Nijmegen en woningcorporatie Woonwaarts) de techniek en financiën. Ook onderzochten ze hoe ze zeggenschap kunnen krijgen, hebben en houden in de toekomst. In maart 2023 is de draagvlakmeting gestart onder bewoners naar of de ontwikkeling van het BES onder voorwaarden door zou moeten gaan of niet. Die draagvlakmeting werd vroegtijdig afgebroken. Daarna is het onderzoek naar het Buurt Energie Systeem (BES) voor de Bomenbuurt-Oost gestopt. Lees er hier meer over.
Na het maken van het wijkwarmteplan voor Hengstdal werd duidelijk dat er geen grootschalig warmtenet richting Hengstdal mogelijk was. Maar is een BES dan een goede oplossing voor duurzame warmte voor bewoners van een deel van Hengstdal, specifiek de Bomenbuurt-Oost? Een systeem waarvan de bewoners samen in een buurtcoöperatie eigenaar zouden worden? Dat was onderwerp van het onderzoek.
Maart 2023 is de draagvlakmeting gestart. Bewoners mochten zelf beslissen of het project haalbaar is, en over de opstart van een coöperatie van buurtbewoners die voor een eigen, duurzaam, warmtesysteem gaat zorgen in de Bomenbuurt-Oost. Op dit moment is de draagvlakmeting stopgezet. Lees er hier meer over.
In de Bomenbuurt-Oost in de wijk Hengstdal konden wijkbewoners laten weten in een enquête hoe ze over het onderzoek naar het Buurt Energie Systeem denken, wat ze verwachten in de toekomst. Ook deelden de 108 respondenten hun ervaringen met verwarmen en koken. Een samenvatting van de resultaten vindt u in de infographic hieronder. Of lees het onderzoeksrapport Peiling Bomenbuurt (pdf, 655 KB).
Meer informatie? Neem contact op met Niki Jansen, projectleider BES a.i., e-mail: n1.jansen@nijmegen.nl of bel 14 024.