Warmmakers: Teja en Henk
‘Project Duurzaamheid’ zo vatten Teja en Henk de plannen – die zij voor hun woning en atelier hebben – samen. Teja en Henk hebben een -onder-1-kapwoning uit 1932 in de Muntenbuurt in Nijmegen. Bij een verbouwing in 1999 werden het dak, de vloeren en de muren geïsoleerd. Een muur die de gemeente in 2017 achter hun atelier plaatste zette Teja en Henk aan het denken. Onder het mom van ‘als we dan toch bezig zijn…..’ werden hun plannen in gedachte alsmaar groter.
Ontstaan van ‘wilde plannen’
“De komst van een nieuwe muur was -verrassend genoeg- de aanleiding voor een complete duurzaamheidsaanpak, “ zegt Henk. “Achterin de tuin over de volle breedte staat namelijk een keramiekatelier waarvan we al langere tijd het dak wilden vervangen.” Teja en Henk vroegen zich af of verlenging van het dak mogelijk was, om zo extra overdekte bergruimte te creëren. Na een geslaagd gesprek met de gemeente over onder andere regenwater afkoppelen, kon dit plan doorgaan. Toen realiseerden Teja en Henk zich dat ze een enorm dakoppervlak kregen, waar meer mee te doen moest zijn. Dit idee mondde uit in plannen voor een isolerend groendak met 40 zonnepanelen. Vervolgens kwam de gedachte om 27 m2 glas in de woning te vervangen door HR++ en een inductiekookplaat te nemen, en, en, en….. “Kortom, we raakten steeds meer behept met het duurzaamheidsvirus,” lacht Henk. Teja: “Helemaal van het gas af? Dat wordt ons volgende project!”
Hoe verder?
Dromen is leuk, maar als je het concreet wilt maken, komt er veel op je af. Vragen als: “Welke duurzame maatregelen kunnen we het beste uit laten voeren? Wie gaat dat uitvoeren? Hoe gaan we dit betalen?” Teja en Henk hebben veel showrooms van bedrijven bezocht en met allerlei installateurs gesproken. Wegwijs worden bleek niet zo makkelijk. De verhalen waren niet allemaal gelijk: soms spraken specialisten elkaar zelfs tegen. “Ook hebben we gesprekken met de bank gehad. We wilden graag een hypotheek voor ons project. De bank dacht met ons mee. Wel moesten we veel aanleveren om uiteindelijk een extra hypotheek te krijgen,” vertelt Teja. Tussen de eerste wilde gedachten en de einduitvoering zitten ongeveer 18 maanden van denken, praten, uitzoeken, schrappen en betalen. Twee keer heeft het koppel Loket Duurzaam Wonen Plus van de gemeente bezocht. Dat bleek nuttig, omdat hier kennis is van beproefde bedrijven uit de regio, van materialen en technieken. “Ook weten ze er waar je wel of geen subsidie voor kunt krijgen,” vult Teja aan.
Tips voor anderen die hun huis willen verduurzamen
- Duurzaamheid neemt zijn tijd en heeft zijn prijs. Zorg dat je die tijd neemt. Laat je goed informeren over de kosten en de mogelijkheden om die te betalen
- Laat je goed informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor je woning. Soms is wat je in je hoofd hebt, niet de beste optie (financieel of technisch)
- Denk na over de extra aanpassingen die een maatregel vergt. Een inductiekookplaat is bijvoorbeeld prima, maar vraagt voor sommige woningen om een extra investering, omdat de meterkast ervoor verzwaard moet worden.