Warmmakers - Marleen

Minder op de meter: kleine investeringen zorgen voor groot resultaat

Marleen (37 ) is geboren in Nijmegen en heeft hier ook het grootste deel van haar leven gewoond. In de zomer van 2018 heeft ze haar eerste huis gekocht. Sinds ze er woont, heeft ze haar energieverbruik met ruim 30 procent omlaag gebracht. Dat deed ze met betrekkelijk eenvoudige en betaalbare oplossingen, die zichzelf snel terugverdienen.

De beginsituatie

Marleen woont in een hoekappartement met veel glas uit de 2e helft van de jaren 70. Het complex is redelijk groot: ongeveer 40 appartementen van verschillende grootte met een parkeerdek en -garage met aparte bergingen. Haar appartement heeft een oppervlakte van 76 m2 en 243 m3 inhoud. Marleen woont alleen. Marleen vertelt: “Als zelfstandige werk ik de meeste dagen thuis. Ik heb als het koud is dus ook overdag de verwarming aan. De vorige bewoners hebben de binnenkant in 2010 gerenoveerd. Onder andere de verwarmingsinstallatie, elektra en keuken zijn vernieuwd. Warmte en warm water krijg ik via een HR-ketel. Ik kook op gas. Aan muurisolatie is sinds de bouw niets gedaan.”

Metingen en motivatie

Vanaf het begin heeft Marleen haar energieverbruik bijgehouden. Haar stroomverbruik is niet heel hoog. Door de zuinige apparatuur en ledverlichting verbruikt ze zo’n 1100 kWh per jaar. Marleen: “Maar toen het kouder werd schrok ik van mijn gasverbruik. Per gewogen graaddag gebruikte ik 0,39 m3 gas. Voor een appartement van deze grootte vond ik dat veel. Ik ben toen gaan kijken wat ik kon doen om dat terug te brengen. Ik doe dit uit zorg voor onze leefomgeving, omdat ik kosten wil besparen en meer comfort wil.” Gewogen graaddagen zijn een rekenmethode die de buitentemperatuur en weeromstandigheden meeweegt in het meten en vergelijken van energieverbruik.

Kleine maatregelen zorgen voor flink resultaat

Doordat Marleen in een appartement woont, kan ze niet naar hartenlust van alles aanpassen. Voor veel drastische maatregelen is ze afhankelijk van de VVE. Binnenshuis kan ze natuurlijk wel haar gang gaan. Wat heeft ze gedaan?

  • “Als eerste heb ik de thermostaat lager gezet; van 20,5 graden naar 19 graden. Ik verwarm alleen in de woonkamer. ’s Nachts staat de thermostaat op 15 graden.
  • Ook heb ik de ketel anders ingeregeld, want die stond nog op de fabrieksinstellingen:
    • Warm water staat nu op 60 graden in plaats van op 80.
    • Het water voor de verwarmingsinstallatie ging van 80 naar 70 graden.
  • Ik wilde de aanvoertemperatuur voor de CV nog verder verlagen. Daarom heb ik radiatorfolie achter de radiotoren bij buitenmuren aangebracht.
  • Onder alle radiatoren in de woonkamer zitten bovendien radiatorventilatoren. Door deze combinatie is verwarming op een lage temperatuur mogelijk. Ik krijg de woonkamer van 39,5m2 / 102,8 m3 nu gemakkelijk warm met een aanvoertemperatuur van 55 graden. Ook als het vriest.
  • Verder heb ik de isolatierubbers bij de voordeur vervangen, omdat ze hard waren geworden en niet meer afsloten. Aan de onderkant zat niets meer; daar kon je gewoon naar buiten kijken. Voor een kleine € 20,- heb ik geen tocht meer in de gang en houd ik de warmte goed binnen."

Deze investeringen kostten alles bij elkaar nog net geen € 200,- en brachten mijn gasverbruik terug van 0,39 m3 per gewogen graaddag naar 0,24 m3. Toch een besparing van ruim 1/3 met een terugverdientijd van zo’n anderhalf jaar.

Grotere investeringen en finetunen

Wat rest zijn de duurdere klussen. Marleen heeft recent het enkel glas in haar houten voordeur en het ruitje erboven laten vervangen door HR++ glas. Later dit jaar worden alle kozijnen vervangen door geïsoleerde kozijnen met HR++ of HR+++ glas. Nu zitten er ongeïsoleerde aluminium kozijnen met 1e generatie dubbel glas in. Ze vermoedt dat dit een behoorlijke impact gaat hebben op haar comfort en stookkosten (“al zal ik de investering er nooit uithalen”). Als het wat kouder is bepaalt ze of het nodig is om haar CV-installatie waterzijdig in te regelen.

Kan ze nog meer besparen?

Er zijn natuurlijk nog andere maatregelen mogelijk. "Ik kan met voorzetwanden de buitenmuren isoleren, maar ik wil daar voorlopig geen binnenruimte aan opofferen. Verder kan ik rolluiken nemen als extra isolatielaag, maar ook dat wil ik voorlopig niet."

Begin simpel

“Het fijnste vind ik dat ik meer comfort heb omdat de kieren dichtgemaakt zijn en ik radiatorventilatoren heb. Verder ben ik blij verrast dat ik door relatief kleine investeringen flinke minder gas verbruik. Ik adviseer daarom iedereen die erover denkt zijn huis aan te pakken om te beginnen met eenvoudige en betaalbare aanpassingen. Zoals het dichtmaken van kieren en het inregelen en effectiever maken van de CV-installatie. Je woont veel prettiger en je verdient de kosten snel terug.”