Het verduurzamen van je woning: een slimme zet
De energieprijzen rijzen de pan uit en de gevolgen van het veranderende klimaat worden vaker zichtbaar. Mede door deze ontwikkelingen kiezen steeds meer Nijmegenaren ervoor om hun woning te verduurzamen. Zo ook het gezin van Leander (47). In mei ontvangen ze de sleutel van hun nieuwe woning die ze gaan verbouwen én verduurzamen. Hoe pakken ze dat aan? En hoe financieren ze de verduurzamingsmaatregelen?
Leander woont op dit moment in Arnhem met zijn twee kinderen. Hij werkt als Supportspecialist bij een ingenieursbureau gespecialiseerd in energiemonitoring en -management. Hij en zijn vriendin (38) willen graag samenwonen in Nijmegen en hebben daarom onlangs samen een huis gekocht voor hun samengestelde gezin. Het gaat om een bestaande woning uit 1973 in Nijmegen. Hier gaan ze straks wonen met zijn twee kinderen, haar drie kinderen en hun gemeenschappelijke dochter. Ze hopen dat ze de woning in het najaar van 2022 met het hele gezin kunnen betrekken.
Verbouwen en verduurzamen
Op 9 mei is het zo ver: dan krijgen ze de sleutel van hun nieuwe woning. Ze gaan dan direct van start met de verbouwing. Het gezin kiest ervoor om het huis tijdens de verbouwing gelijk te verduurzamen, zodat ze alles in een keer kunnen aanpakken. Leander heeft het altijd al een mooie gedachte gevonden om volledig zelfvoorzienend te zijn. Leander: ‘’Ik sta graag op mijn eigen benen en wil onafhankelijk zijn van anderen. Een van de vele manieren om dat te doen, is door zelf energie op te wekken en te besparen.’’ Ook op de werkvloer wordt hij dagelijks door zijn collega’s geïnspireerd op het gebied van duurzaamheid. Er is zelfs een onderlinge wedstrijd waarbij collega’s van elkaar kunnen zien hoeveel energie ze verbruiken. Een extra duwtje in de rug dus! Leander is erg bewust met duurzaamheid bezig en gaat daarom ook iedere dag met zijn fiets naar zijn werk.
Welke maatregelen nemen ze?
Door van twee huishoudens naar één huishouden te gaan, verbruiken Leander en zijn gezin automatisch minder energie. Daarnaast wil het gezin maatregelen treffen om duurzamer te wonen. Volgens Leander begint alles met goede isolatie, want alles wat je niet hoeft te verkoelen of te verwarmen is winst. De nieuwe woning gaan ze dan ook voorzien van vloerisolatie en spouwmuurisolatie met EPS-parels. EPS-parels zijn een vaak gebruikt materiaal voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren. Dit isolatiemateriaal is vooral populair door de hoge vochtwering en het is 100% recyclebaar. Daarnaast wordt ook de gevel van het huis en het dak opnieuw geïsoleerd.
Daarnaast is Leander zich aan het oriënteren om PVT-warmtepomppanelen te installeren op zijn nieuwe woning. Het zijn zonnepanelen met een watersysteem waarbij de warmtepomp opwarmt door de warmte van de zon en de lucht. Het is een van de nieuwste en innovatiefste oplossingen op het gebied van duurzaamheid. Hoe hij op dit idee kwam? Tijdens een adviesgesprek met de adviseur duurzaam wonen gaf de adviseur van gemeente Nijmegen een folder aan hem mee over PVT-warmtepomppanelen. Een aantal weken later raakte Leander, tijdens het drinken van een kop koffie in een lokaal café, aan de praat met iemand die een dergelijke energiebesparende oplossing verkoopt. Dat kan geen toeval zijn!
Ondanks dat de oplevering nog even duurt, zijn de voorbereidingen al in volle gang. Zo is Leander al bij een leverancier in Elst op bezoek geweest om een PVT-installatie van dichtbij te bekijken.
Duurzaam verwarmen met een hybride warmtepomp
Naast isoleren en zelf energie opwekken, wil Leander zijn toekomstige woning op een duurzame manier verwarmen. Zijn woning wordt verwarmd door de hybride waterpomp die warmte krijgt van de zonnepanelen. Een voordeel van deze warmtepomp is volgens Leander dat je geen buitenunit met ventilator hoeft te installeren. Leander verwacht hierdoor minder onderhoud en minder geluidsoverlast dan dat je bij een reguliere waterpomp hebt. Het verwarmingssysteem dat hieraan gekoppeld is, is een allround oplossing voor het verwarmen en koelen van vloeren, wanden en plafonds. Met een speciale thermostaat kan Leander straks de warmte van alle ruimtes individueel van elkaar regelen. Dit geeft hem en zijn gezin extra comfort.
Investeren in de toekomst
Het verduurzamen van je (toekomstige) huis start met het in kaart brengen van de mogelijkheden. Wanneer je de verduurzaammogelijkheden inzichtelijk hebt, kun je dit op verschillende manieren financieren. Leander en zijn vriendin hebben beiden een overwaarde van hun huidige woning, waardoor ze kunnen investeren in het verduurzamen van hun toekomstige woning. Daarnaast hebben ze een deel van de maatregelen opgenomen in het bouwdepot van hun hypotheek. Vooral de aanschaf van de warmtepomp met de PVT-panelen was een forse investering, maar dat is het zeker waard. ‘’We laten een warmteverliesberekening maken waarbij we rekening houden met de isolatiemaatregelen die we gaan treffen. Het is nog afwachten of de panelen voldoende warmte afgeven waardoor we volledig van het gas afkunnen,’’ zegt Leander. Toch verwachten ze al honderden euro’s per maand te kunnen besparen op hun energierekening, zeker met de prijsstijgingen dit jaar. Leander hoopt dat de PVT-panelen voldoende warmte opwekken, zodat hij in de toekomst volledig van het gas af kan. Daarnaast wil hij ook nog de kozijnen en ramen vervangen voor HR++ Triple Glas.
In september 2022 is er een informatieavond georganiseerd over PVT-panelen, hier is uitleg gegeven over de werking van de hybridewarmtepomp met PVT-panelen en een globaal inzicht in de kosten voor aanschaf, energieverbruik en onderhoud. Kijk hier de online informatieavond van 27 september 2022 terug.
Gedrag aanpassen werkt!
Ook vindt hij het belangrijk dat zijn kinderen zuinig omgaan met energie en geld. Energiezuiniger wonen is goed voor de planeet en uiteindelijk ook voor je portemonnee. Met een goed geïsoleerde woning ben je vaak minder geld kwijt aan stookkosten en met zonnepanelen bespaar je op de jaarlijkse energiekosten. Leander: "Ook kleinere maatregelen als het licht uitdoen, de deuren dicht maken en niet onnodig de kraan aan laten staan, doen ertoe. Dat probeer ik mijn kinderen bij te brengen."
Waar te beginnen?
De Nederlandse overheid stimuleert duurzame plannen van consumenten en heeft hiervoor verschillende subsidies in het leven geroepen. Leander en zijn gezin gaan gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze is van toepassing op de vloerisolatie, dakisolatie en de spouwmuurisolatie. Daarnaast ontvangen ze een subsidie voor de warmtepomp en zonneboiler. Wanneer je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt, kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Voor gezinnen die geen overwaarde hebben om in duurzaamheidsmaatregelen te investeren, is de Toekomstbestendig Wonen Lening in het leven geroepen. Deze kun je aanvragen bij de gemeente Nijmegen. In plaats van je maandelijkse energierekening, betaal je de aflossing van deze lening, waardoor het een laagdrempelige manier is om te investeren in duurzaamheid.
Wilt u ook ontdekken hoeveel u kunt besparen? Doe de online HuisScan van Regionaal Energieloket of bekijk alle subsidies en collectieve inkoopacties voor isolatie, de hybride warmtepomp, PVT-panelen en zonnepanelen op nijmegen.nl/energieloket.